دسته‌بندی نشده

هشدار نسبت به پروژه ضد محیط زیستی دیواره ساحلی کنارک/ احتمال گندیده شدن آب و فرسایش در منطقه

«رسانه مسئولیت اجتماعی»:ساخت دیواره ساحلی به‌ طول ۳ هزار متر و عرض حدود ۸۰ متر در ساحل شهر بندری کنارک در استان سیستان و بلوچستان به پیش می‌رود در حالیکه هدف از ساخت این دیواره جلوگیری از سیلاب، طوفان، سونامی و همچنین مبارزه با قاچاق اعلام شده است، کارشناسان محیط زیست معتقدند که ساخت این دیواره آسیب جبران‌ناپذیری را به اکوسیستم دریایی کنارک وارد می‌کند و هیچ یک از دلایل مطرح‌ شده برای ساخت دیواره دلیل خوبی برای تخریب زیست‌بوم دریایی کنارک نیستند.

این طرح که همواره از جانب مسئولین استانی حمایت می‌شود، به‌دلیل اینکه پیوست محیط زیستی ندارد، مورد مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته و همچنین با مخالفت رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز روبه‌رو شده است و به‌دلیل این مخالفت‌ها، اما و اگرهای زیادی درباره ساخت این دیواره ایجاد شده است.

در رابطه با آخرین وضعیت این طرح غیرقانونی، محمد طالبی متین؛ مدیرکل دفتر حفاظت از زیست‌بوم‌ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان ضابط دادگستری وظیفه دارد تا تخلفات را به دستگاه‌های نظارتی گزارش کند. در این زمینه نیز مکاتبات متعددی را با دستگاه قضایی در سطح استان و در سطح کشور داشته‌ایم.

وی ادامه داد: این مکاتبات توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان، معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها و حتی در سطح ریاست سازمان حفاظت محیط زیست نیز انجام شده است و با دادستانی کل کشور مکاتبه داشته‌ایم. برای ما جای سؤال است که چرا پروژه‌ای که بدون مجوز محیط زیست، بدون انجام مطالعات و بدون داشتن هیچگونه پشتوانه علمی انجام شده است، همچنان ادامه دارد و هنوز دستور توقف کامل این پروژه صادر نشده است.

مدیرکل دفتر حفاظت از زیست‌بوم‌ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: البته معاون حقوق عامه دادستان استان از محل اجرای طرح بازدید داشتند؛ بر اساس قانون حفاظت و احیای تالاب‌ها، مرجع تشخیص تخریب غیرقابل جبران تالاب‌ها و اینکه پروژه‌ای مخرب است یا خیر سازمان حفاظت محیط زیست است و ما صراحتاً مخرب بودن این دیواره را تأیید کرده‌ایم و لازم است تا پروژه متوقف شده و وضع به حال سابق برگردد.

طالبی متین با بیان اینکه پروژه به صورت موقت، متوقف شده است، گفت: انتظار داشتیم که این دستور توقف زودتر از این صادر می‌شد و نه زمانی که ساخت دیواره بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. در هر صورت این دیواره باید تخریب شود و امیدواریم که دستگاه‌های نظارتی در این موضوع ورود جدی و موثر داشته و در این امر به سازمان حفاظت محیط زیست کمک کنند.

از بین رفتن جریان طبیعی هیدرولوژی بخش هایی از دریای عمان

در این زمینه همچنین محمود سینایی، رئیس مرکز تحقیقات محیط زیست دریایی دانشگاه آزاد چابهار اظهار کرد: با ساخت این دیواره جریان طبیعی هیدرولوژی دریای عمان در این قسمت از بین خواهد رفت. اگر دیواره ساخته شود، به‌سمت گندیدن آب می‌رویم و نرخ رسوب‌گذاری و فرسایش در منطقه مذکور شدت پیدا می‌کند. ساحل کنارک منطقه مناسبی برای تولید مثل جانوران است و باتلاقی شدن این منطقه و رسوب‌گذاری تأثیر به‌سزایی در جمعیت این جانوران دارد. تأثیر بر جمعیت آبزیان در نهایت منجر به آسیب به جمعیت صیادانی می‌شود که از طریق صید در این منطقه ارتزاق می‌کنند.

وی در خصوص ادعای جلوگیری دیواره از آسیب سونامی توضیح داد: باید توجه کنیم که منطقه مذکور به‌طور کلی اثرپذیری کمتری نسبت به جریان‌های شدید دریایی دارد و اگر سونامی هم اتفاق بیفتد، ساحل کنارک نسبت به سایر نقاط خلیج چابهار کمترین آسیب را می‌بیند. اخیراً نیز جریانات آبی که به‌واسطه مانسون ایجاد شد به این منطقه نرسید، در نتیجه این ادعا فاقد اعتبار علمی است، همچنین واضح است که اگر هم مانسون رخ دهد، دیواره ایجادشده از ماسه و سنگ، توانایی مقابله با آن را نخواهد داشت.

رئیس مرکز تحقیقات محیط زیست دریایی دانشگاه آزاد چابهار بیان کرد: گاهی دیده شده است که کمیته ساماندهی سواحل مجوزهای اولیه را صادر می‌کند و بر اساس همین مجوزهای اولیه، پیمانکاران پروژه‌ها را پیش می‌برند. پیشرفت این پروژه به‌شدت زیاد بوده و تخریب آن سخت شده است. این دیواره باعث تشدید رسوب‌گذاری در اطراف کارخانه کشتی‌سازی خواهد شد و عملکرد این کارخانه را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد.

سینایی گفت: در زمان حاضر دیواره احداث شده اما خاک‌ریزی پشت آن انجام نشده است و اگر در این مرحله پروژه متوقف شود، در یک بازه زمانی نسبتاً طولانی اکوسیستم منطقه می‌تواند خود را بازیابی کند اما اگر پیشرفت بیشتر از این صورت بگیرد، دیگر توانایی بازیابی را نخواهد داشت.

در ادامه ناصر روانبخش، سرپرست اداره‌کل بنادر و دریانوردی چابهار اظهار کرد: شهر کنارک از ۳ جهت محصور است و در این جهات توانایی توسعه را ندارد. تنها منطقه‌ای که می‌تواند توسعه پیدا کند همین قسمت ساحلی و دریاست. یکی از دلایل ساخت این دیواره نیز به‌دلیل همین توسعه‌یافتگی انجام می‌شود. شهرداری کنارک در خصوص ساخت این دیواره موافقت اولیه کمیته ارزیابی سازمان بنادر را گرفته است اما هنوز مجوز احداث را از جانب ما دریافت نکرده است.

وی ادامه داد: مجوز احداث تنها منوط به اجازه اداره‌کل بنادر و دریانوردی نیست و باید از سایر دستگاه‌های مرتبط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست نیز مجوزها را دریافت کند. به‌دلیل  اینکه این پروژه هنوز مجوزهای لازم را کسب نکرده است، ما بر اساس قانون چندین بار به آن‌ها تذکر دادیم که پروژه را متوقف کنند و اگر این اتفاق نیفتد به مراجع قضایی شکایت می‌کنیم. با شرایط موجود ما با این پروژه موافق نیستیم و اگر قرار باشد که دیواره ساخته شود باید مجوز محیط زیست را دریافت کند.

سرپرست اداره‌کل بنادر و دریانوردی چابهار بیان کرد: ما به‌تنهایی نمی‌توانیم جلوی پیشرفت پروژه را بگیریم و ۲ بار هم در خصوص توقف ادامه این پروژه با دادستانی مکاتبه کرده‌ایم اما کافی نبوده است.

شهردار کنارک: خلاف قوانین عمل نکرده ایم

درویش بلوچ‌نیا، شهردار کنارک در این زمینه اظهار کرد: این پروژه در سال ۱۳۹۵ و زمان قبل از مسئولین من استارت خورده است و هدف این پروژه صرفاً محافظت از شهر در برابر طوفان‌های دریایی است، باید توجه کرد که شهر کنارک در سیل‌ها و سونامی‌ها به‌شدت در معرض آسیب است و نیاز به ساخت این دیواره دارد.

وی با بیان اینکه این پروژه از نظر فیزیکی ۲۰ درصد پیشرفت داشته است، گفت: در هر زمان و به هر روشی که بخواهیم در طبیعت دست ببریم، مرتکب اشتباه شده‌ایم اما باید بسنجیم که ضرر این دخالت در طبیعت بیشتر است یا سود آن. در خصوص اینکه آیا دیواره، شهر را در مقابل سونامی محافظت می‌کند باید کارشناسان نظر بدهند و در خصوص عدم دریافت مجوز محیط زیست نیز اداره‌کل بنادر و دریانوردی باید پاسخگو باشد که چرا دیرتر از زمان موعد استعلامات لازم را برای دستگاه‌های مرتبط از جمله سازمان محیط زیست فرستاده است.

شهردار کنارک بیان کرد: این پروژه در سال ۱۳۹۸ و در هفته دولت کلنگ زده شد اما این پروژه با مخالفت مردم روبه‌رو شد و بنا بر نظر شورای تأمین استان قرار شد پروژه فعلاً متوقف شود. بعد از انتخابات و روی کار آمدن دولت جدید ما با شورای تأمین استان مکاتبه کردیم و گفتیم پروژه پیمانکار دارد، آن اعتبار تخصیص داده‌شده دارد و فقط مجوز محیط زیست ندارد، در نتیجه این مکاتبات شورای تأمین شهرستان کنارک، شورای تأمین استان، ستاد بحران استان، ستاد پیشگیری از جرم استان، شورای شهر، اتحادیه صیادان و امامان جمعه با اجرای این پروژه موافقت کردند.

بلوچ‌نیا ادامه داد: بر اساس این مصوبات بر من تکلیف شده است این پروژه اجرایی شود. سطح آب‌های زیرزمینی در شهر کنارک بالاست و شهر با ۱۰۰ میلی‌متر بارندگی به زیر آب می‌رود. حال تصور کنید که اگر سونامی اتفاق بیفتد چه فاجعه‌ای رخ خواهد داد؛ بنابراین ساخت دیواره لازم است. به‌محض اینکه نامه مخالفت سازمان محیط زیست به ما رسید، به شورای تأمین نامه زدم که؛ آیا باید پروژه ادامه پیدا کند یا خیر؟ در نتیجه این کسب تکلیف، شورای تأمین استان مجدداً تأکید کرد که پروژه ادامه پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در جلسه‌ای با اداره‌کل محیط زیست استان، به ما پیشنهاد شد که موضوع را در هیئت دولت پیگیری کنیم. بلافاصله بعد از مطرح شدن پیشنهاد محیط زیست استان، استاندار محترم با هیئت وزیران نامه‌نگاری کردند و از تهران به ما مخابره شد که پروژه ادامه پیدا کند، بنابراین ما خلاف قوانین عمل نکرده‌ایم.

 

 


Source link

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا